Marcel van Oss

Marcel van Oss is directeur, senior trainer en adviseur vanuit VAN OSS & PARTNERS.

Beste opleider Springest 2017- 2021 # HR

'Je moet eerst drie maanden in iemands schoenen hebben gestaan, voordat je iemand echt kunt begrijpen'

Mijn hart gaat sneller kloppen voor het opleiden van vertrouwenspersonen. Iedereen heeft recht op een veilige en integere werkplek. Het is schadelijk voor mens en organisatie als hieraan wordt getornd.

Ik heb eerst in de schoenen gestaan van iemand die helemaal klem zat door ongewenste omgangsvormen op het werk. Ik heb persoonlijk ervaren hoeveel schade het doet en hoe wezenlijk het is dat er een vertrouwenspersoon naast je staat. Ik heb gevoeld hoe belangrijk het is dat je gezien en gehoord wordt, dat je erkenning krijgt en 'empowered' wordt.

Ik heb als vertrouwenspersoon de essentie van de functie doorvoeld. Voor mij is de kern: naast iemand staan, écht luisteren, wegwijzer zijn en begeleiden tijdens het proces. Ik ken de dilemma's en valkuilen van de functie.
Ik laat deelnemers voelen waar de kern ligt van de functie van vertrouwenspersoon. Waar het lastig wordt. Hoe je als mens je eigen drijfveren, oordelen, gevoelens en kwaliteiten meeneemt en je daardoor laat leiden in je functie en wat daarbinnen je eigen valkuilen zijn.

Naast mijn bezieling heb ik een sociaal-agogische opleiding en een docent dramaopleiding gevolgd. Daardoor ben ik in staat als trainer in de schoenen van een melder, een dader of een leidinggevende te gaan staan. Ik zet de deelnemers waar nodig in het hier en nu van de gespeelde werkelijkheid. Deelnemers moeten niet alleen weten, ze moeten ook voelen.

I practice what I preach.

Directeur
Als directeur ligt mijn bezieling in het doorlopend creatief vorm geven aan zaken die cruciaal zijn voor vertrouwenspersonen. Wat heeft de vertrouwenspersoon in de praktijk nodig? Wat kan ik daarvoor aan producten ontwikkelen? Zo gaven wij onder andere vorm aan voorbeeldbeleid en onlangs aan onlinetraining en e-learning.
Hoe kunnen wij als trainingsbureau bijdragen aan vertrouwenspersonen, leidinggevenden en medewerkers om met elkaar een veilige en integere werkplek te realiseren, waar iedereen uit de verf komt.

Mijn Credo

Wanneer het wringt op vlakken als omgang, communicatie, leiding geven of integriteit, dan heeft dat een grote impact op de medewerker en op de organisatie.
Ieder mens heeft recht op een veilige en integere werkplek. Daar sta ik voor!

Profiel

bevlogen, resultaatgericht, empathisch, respectvol, diepgang, humor

Historie

Vanaf 1995 ben ik als zelfstandig ondernemer werkzaam op het terrein van ongewenste omgangsvormen, diversiteit en integriteit. Het opleiden van vertrouwenspersonen groeide uit tot mijn kernactiviteit. Vanaf dag 1 wist ik: 'Hier ligt mijn hart!'
Ik werk graag in creatieve samenwerkingsverbanden met specialistische trainers.
De samenwerking verrijkt mij als mens en vakman en versterkt ons als bureau.

Opleiding

Een HBO sociaal agogische opleiding en een HBO docent dramaopleiding vormen mijn fundament. De post HBO JJ trainersacademie gaf een gedegen verdieping om te excelleren als trainer. Ik houd als trainer de eigen zaag scherp: ik heb onder andere de coach/ counseling Transactionele Analyse op de TA Academie afgerond. Daarnaast volgde ik de opleiding morele oordeelsvorming.

Werkwijze

Deelnemers over Marcel als trainer

(zie ook Evaluaties):
'Hij staat boven de stof, houdt de regie.'
'Duidelijk, oog voor detail, eerlijk, open, plezierig.'
'Ondersteunend, laat je zelf inzichten krijgen. Diepgang.'
'Raakt de kern.'
'Hij doet wat hij zegt'

Marcel is: