Leiderschap en ongewenste omgangsvormen

Voor leidinggevenden die willen leiden met gezag en niet met macht

Een veilige werkomgeving is geen vanzelfsprekendheid. Het vraagt om aandacht, bewustzijn en moed. Zeker van leidinggevenden, die de spil vormen in het realiseren van een cultuur waarin grenzen worden gerespecteerd en medewerkers tot hun recht komen. Want alleen als mensen tot bloei komen, bloeit de organisatie.

Waarom deze training?

In een tijd waarin sociale veiligheid urgent is, voelen veel leidinggevenden zich onzeker. Wat mag ik nog zeggen? Hoe spreek ik iemand aan zonder over grenzen te gaan? Hoe combineer ik mijn voorbeeldrol met mijn kwetsbaarheid als mens? Deze training helpt leidinggevenden hun rol met vertrouwen, inzicht en vakmanschap te vervullen.

Een veilige werkplek vraagt om moreel leiderschap

Leidinggevenden spelen een sleutelrol in het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting zoals intimidatie, pesten en discriminatie, zoals de Arbowet dat vereist. Dat betekent niet alleen ingrijpen bij meldingen, maar vooral ook: bouwen aan een aanspreekcultuur en relationele gelijkwaardigheid.

Het vraagt moed om verschillen te verdragen zónder grenzen te laten vervagen. In dat spanningsveld ligt de opdracht van moreel leiderschap: niet streven naar perfectie, maar de dialoog durven aangaan. Met helderheid, compassie en zelfreflectie.

Wat leert u?

Tijdens deze intensieve trainingsdag leert u:

Wat mag ik eigenlijk nog zeggen

Lees Opiniestuk van Marcel van Oss

Opbouw van de training

Voorafgaand aan de dag: e-learning met praktijkdilemma's, filmpjes en stellingen (ca. 75 minuten).

Tijdens de dag:

  1. Interactie en reflectie vanuit gespeelde praktijksituaties.
  2. Vaardigheidstraining: opvanggesprek, wederhoor, aanspreken, bemiddelen, interveniëren.
  3. Inbreng van eigen casuïstiek en dilemma's
  4. Reflectie op moreel leiderschap.

Voor wie?

Voor leidinggevenden die hun rol willen versterken en bijdragen aan een sociaal veilige, integere en productieve werkomgeving.

Beoogd resultaat

Na deze training:

Wat zeggen deelnemers?

"Praktische opzet met doorlopend oefengesprek werkte goed."

"Veel oefenen. Sterk dat de theorie al in de e-learning zat."

"Aansprekend om zo praktisch te oefenen en daaruit voortvloeiend het delen van verschillende gezichtspunten en discussie over dilemma's."


Onze aanpak

VAN OSS & PARTNERS is sinds 2017 jaarlijks verkozen tot Beste Opleider van Nederland binnen ons vakgebied. Onze trainingen zijn praktijkgericht, verdiepend en menselijk. Wij geloven dat sociale veiligheid geen individuele verantwoordelijkheid is, maar een gedeelde opgave. En dat leiderschap begint met de bereidheid om te leren.

"Veranderen is geen agressieve opdracht om iemand anders te worden. Het gaat om transformatie: steeds meer jezelf worden in plaats van een ander. Dat doe je met achting voor wat en wie je nu bent. Maar je bent nog niet degene die je zou kunnen zijn."


Praktische informatie

Duur: 1 dag (met vooraf e-learning)

Aantal deelnemers: 8 tot 12 per groep

locatie: In company of op locatie in overleg

Inclusief: Escalatieladder, handvatten, voorbeeldbeleid en praktische tools

Programma: we werken met een beproefd doortimmerd programma. In overleg kan het programma worden aangepast aan eigen wensen.

Kosten: wij stellen graag een offerte voor u op

Neem contact met ons op: rene@trainingvanoss.nl