Vertrouwenspersoon en Verlies & Rouw

 

Als vertrouwenspersoon krijg je regelmatig te maken met een medewerker, die een verlies te verwerken heeft. Bij een verlies hoort rouw.

 

De meeste mensen denken bij rouw in eerste instantie aan het overlijden van een dierbare. Rouw heeft echter een bredere betekenis. Bij rouwen gaat het om het verwerken van een verlies, in welke vorm dan ook. Vanzelfsprekend leidt het overlijden van een dierbare tot een rouwproces. Er zijn echter meerdere gebeurtenissen die rouw tot gevolg hebben. In een werksituatie zijn verlies van de veilige werkplek of overplaatsing - al dan niet als gevolg van een reorganisatie - en ontslag vormen van verlies. Het verlies van je functie, je baan en misschien ook wel je status of aanzien. De rouw die hiervan een gevolg is, wordt meestal onderschat.

Mensen die uiteindelijk om welke reden dan ook, de moed hebben contact op te nemen met een vertrouwenspersoon, voelen zich vaak niet veilig meer in de organisatie. Hier is dus altijd sprake van een verlies.

Als vertrouwenspersoon bied je onder andere opvang, een luisterend oor en je staat naast de melder.

Over het algemeen gaat veel energie naar een oplossing. Een oplossing, die de melder uiteindelijk zelf kiest en die gericht is op het herstellen van een veilige werksituatie. Dat is mooi en goed. Maar vaak wordt over het hoofd gezien dat ook het verlies verwerkt moet worden. Want niet verwerkt verlies - ook wel vastzittende rouw genoemd - kan iemand gigantisch blokkeren. Een geblokkeerde melder is onvoldoende in staat om gerichte keuzes te maken, die van belang zijn voor de toekomst. Het begeleiden van mensen die rouwen, die een verlies te verwerken hebben, is een vak apart. Zorg ervoor dat je adequaat kunt doorverwijzen, want ook dat is één van je taken. Mijn wens is dan ook dat elke vertrouwenspersoon op zijn of haar "doorverwijslijst" mensen heeft staan, die een melder kunnen begeleiden bij het verwerken van een verlies en rouw. Hiermee versterk je je functioneren als vertrouwenspersoon. Het is in het belang van de medewerker, de organisatie en uiteindelijk ook in het belang van de vertrouwenspersoon.

De Roestenburgh biedt rouwbegeleiding. Kenmerkend hierbij is de holistische aanpak. Een aanpak waarin de mens in zijn volle omvang benaderd wordt. Daarnaast vormt het systemisch gedachtegoed een stevig fundament voor deze rouwbegeleiding.

Wil je hierover meer informatie, neem dan vrijblijvend contact op.
Wil je als vertrouwenspersoon zelf leren hoe je mensen, die een verlies te verwerken hebben het beste kunt begeleiden ? Dan is de vijfdaagse opleiding Rouwbegeleiding, Rouwtherapeut een aanrader.

Voor meer informatie:
info@deroestenburgh.nl
06 - 23 42 29 29

Willem Minkels  | VAN OSS & PARTNERS