stoppen met MeToo discussie

"Kunnen we asjeblieft stoppen met die #MeToo-discussie? Ik heb de afgelopen week teveel interviews gezien en gelezen met vrouwen die over elkaar heen buitelen om in hun slachtofferrol te kruipen..."

Ik ben geschokt als ik dit artikel van Angela de Jong op 26 oktober lees.
Ik werd in Kreta gebeld door de NOS: #metoo was in Nederland! Ik was blij dat #metoo ruimte en veiligheid gaf aan veel vrouwen en mannen, die leden onder seksuele intimidatie of onder andere ongewenste omgangsvormen, om hun verhaal te doen. Dat zij over hun gevoelens van schuld en schaamte heen konden stappen. Dat zij eindelijk erkenning kregen voor hun onmacht tegenover de macht. Dat zij niet langer alleen stonden. Dat er meer medewerkers hun weg naar de vertrouwenspersoon vonden. Dat het thema ongewenste omgangsvormen op de agenda staat. Dat er commitment was voor het realiseren van een veilige werkplek. Dat er gerechtigheid was voor mensen die in hun eentje aan het overleven waren.

Maar dan komt er een golf van blaming the victim over ons heen:

Voor mij ligt hier de reden om vooral in gesprek te blijven over ongewenste omgangsvormen en de cruciale functie van de vertrouwenspersoon. Want de onthullingen, de discussies en de artikelen maken nog weer eens glashelder hoe ingewikkeld het onderwerp is en hoe weinig mensen er vanaf weten. Want…wat is er nog veel werk te doen.

"Ik maak me boos. Want wij vrouwen zijn niet weerloos overgeleverd aan de grillen van vervelende mannen die hun grenzen niet kennen Wij verdienen ons eigen geld, kunnen in ons eentje kinderen opvoeden en voetballen zelfs beter tegenwoordig, dus kunnen we ook nee zeggen. Een knietje of een hoek geven als antwoord op een onheus voorstel. Of iemand op luide toon zijn vet geven tegenover de rest. Tuurlijk, het vergt bovenmatig veel lef, moed en kracht. Dan ben je niet meer het lievelingetje van de baas, verlies je mogelijk die baan… Maar je behoudt je eigenwaarde, bent geen slachtoffer en kunt jezelf recht in de spiegel aankijken."

Ik ben zo bang dat door dit soort reacties het kleine stukje en oh zo nodig stukje extra veiligheid en laagdrempeligheid om met je verhaal naar buiten te komen en bijvoorbeeld naar de vertrouwenspersoon te gaan, weer stevig om zeep is geholpen.

Wat hebben veel vrouwen en mannen er nog weinig van begrepen!

Wat is er nog veel werk te doen!

Laten we in elk geval één ding nooit vergeten:
"Te groot zeer durft zich alleen te tonen als het helemaal zeker weet dat de omgeving tenminste veilig is."
(Griet op de Beeck)

Lees hier het hele artikel van Angela de Jong

Marcel van Oss